Subaru Impresa STI - Audio Vandal

Отиване към съдържанието

Subaru Impresa STI

Проекти
Шампионът на България за 2016г. в категория SQ Expert Unlimited,
Subaru Impresa STI, изработено от нас, взе 1'во място в най-тежката категория.
Малко коли могат да се похвалят с добър звук. Не става въпрос системата да не "грачи", когато се усили, или да има плътен и мек бас. Говоря за аудио система, с която забравяте, че се намирате в автомобил, в който със затворени очи имате чувство за истинска сцена, а инструментите се намират пред вас в пространството, без да ги виждате. Това е SQ.
Основният ефект се получава от правилното позициониране и добре изработената работна среда на говорителите. Другото почти задължително нещо е процесорът - освен еквализация на графиката с него се задава време закъснение за всеки говорител (разстоянието до всеки говорител спрямо слушателя).
Без да изпадам в повече подробности, започвам с инсталацията. Това е може би най-скъпото окабеляване, което съм прекарвал в автомобил. Не говоря само за захранващия кабел, той е стандартен меден 50кв/мм, а по-точно за кабелите към говорителите и сигналните (чинч/RCA) кабели. За колоните прекарах TARA LAB OFC Solid 3 Core, а за чинч - балансиран Solid Core с две активни жила и ширмовка. За да избистря малко картинката, ще ви кажа, че това са около 2000 лв. за кабели.
Кабел за колони TARA LAB
Кабел за чинч
Кабелите за колоните са прекарани по стандартните места в двата прага на автомобила, като за мидовете минават през заводския маншон от купето към вратата.
Захранващият кабел стига до багажника и оттам се разпределя към усилвателите и процесора.
Още едно специфично нещо е начинът на прекарване на кабелите; всички захранващи кабели са от едната страна, а всички сигнални от другата, това елиминира до минимум индуцирането на шум през някой от кабелите.
Ето един кадър на сигналните кабели. 
Наложи се да сменя усилвателя за баса, затова на снимките ще видите, че средният е различен.
Още нещо интересно е, че използвах един цял усилвател за лявата и един за дясната предна линия. Също надписах кабелите. Това улеснява обслужването, когато трябва да се демонтира някой от усилвателите.
Използвах най-обикновени дървени трупчета, с които повдигнах усилвателите. Това подобрява тяхната вентилация.
Още една моя иновация са дървените обеми за говорителите - не говоря само за суб баса, но и за вратите. Мид басовете работят в затворени дървени обеми, направени в кората на вратите.
Плеърът, който използвах, е Pioneer P90RS.
Предна линия Focal Utopia Be
Суб басът е Focal utopia 13".
Усилвателите за предната линия са Hellix Brax, а за суб басът е MTX 1500 Клас AB.
Ето и крайният резултат. :)
Назад към съдържанието