Hyundai Santa Fe - Audio Vandal

Отиване към съдържанието

Hyundai Santa Fe

Проекти
Този автомобил за 2015г. спечели първо място в категория качествен звук Advance 5 channels.
Нито една аудио система, която може да се нарече SQ (sound quality), не може да мине без монтирането на висок клас CD плеар и Процесор.
Това е фабричният плеар, който премахнах, и на негово място поставих друг с външен 8-канален процесор.
След смяната на плеара под него остана място, в което направих чекмедже за принадлежности. Освен подмяната на плеара в края на свършената от мен работа, както и на тази снимка се вижда, сложих черния пиано лак върху заводските махагонови лайсни.
Няма какво толкова да се каже относно инсталацията, защото не е правена да бъде по учебник, въпреки че е технически изправна. Затова само накратко ще покажа откъде минава.
Повечето хора свързват кабела за минус към някой от болтовете за седалките. Освен че не е правилно, на тези места в резбата има боя, която възпрепятства добрата връзка. Затова една от най-добрите връзки си остава поставянето на гайка нит, в който да се захванат всички минуси (-).
Понякога, както и тук, е необходимо да се разглобят част от пластмасите, за да се достигне до най-подходящото място.
След подредбата и окабеляването на трите усилвателя и процесора монтажът изглежда по този начин. Отгоре има капак и багажникът е напълно функционален.
За да се осигури достатъчно добра вентилация, монтирах 2х13см. вентилатора. Единият вкарва свеж въздух, а другият изтегля топлия.
Заводските говорители имат пластмасов фланец, който ги отделя на разстояние от ламарината, за да не опират в стъклото. 
Трябваше да направя нови фланци. За целта използвах няколко слоя шпертплат.
За да съм сигурен, че нещо няма да се раздрънка, ги монтирах с метрични болтове.
Нещо елементарно е поставянето на кабелни обувки. Като цяло съм против тях, защото след време създават известни проблеми, когато корозират. В случая обаче използвам такива, за да може говорителите да са лесни за демонтиране и да не се повреждат терминалите им.
За да се вдигне височината на звуковата сцена, бе необходимо да се преместят високите над таблото. Затова преправих страничните пластмаси. Направената отливка закрепих с болтове - това се вижда на дясната снимка.
Поставих кабелни обувки и на мидбасовете в предните врати.

След монтажа високата изглежда така.

Направих тази снимка през втория ден на състезанието. На нея ясно се виждат двете странични отливки на гредите, плеара с чекмеджето и черния пиано лак.
Друго много важно нещо бяха решетките за високоговорителите, те не са изискване само от правилника. Всички знаем какво става с мембраната, когато някой я ритне с крак, докато се качва. Може би не всеки знае, че когато има решетка, тя частично спира звука и променя звуковите качества на говорителя. Затова направих решетки, които да не спират звука, но в същото време да са коректни според правилника за оценяване.
Една малко по-далечна снимка на цялата врата показва не само къде се намира говорителят, но и пиано лака върху лайсната.
С не малко усилия и сериозна конкуренция в Advance 5 channel автомобилът, неговият собственик и аудио системата взеха 1 място.
Назад към съдържанието