Hyundai Santa Fe - Audio Vandal

Отиване към съдържанието

Hyundai Santa Fe

Проекти
Автомобил Хюндай Санта Фе
Този автомобил за 2015г. спечели първо място в категория качествен звук Advance 5 channels.
Нито една кар аудио система, която може да се нарече SQ (sound quality), не може да мине без монтирането на висок клас CD плеър и процесор.
Това е фабричният плеър, който премахнах, и на негово място поставих друг с външен 8-канален процесор.
След смяната на плеъра под него остана място, в което направих чекмедже за принадлежности. Освен подмяната на плеъра в края на свършената от мен работа сложих черния пиано лак върху заводските махагонови лайсни.
Фабричен плеър на автомобила
Новият плеър
Няма какво толкова да се каже относно инсталацията, защото не е правена да бъде по учебник, въпреки че е технически изправна. Затова само накратко ще покажа откъде минава.
Повечето хора свързват кабела за минус към някой от болтовете за седалките. Освен че не е правилно, на тези места в резбата има боя, която възпрепятства добрата връзка. Затова една от най-добрите връзки си остава поставянето на гайка нит, в който да се захванат всички минуси (-).
Понякога, както и тук, е необходимо да се разглобят част от пластмасите, за да се достигне до най-подходящото място.
Гайка нит за минусите
След подредбата и окабеляването на трите усилвателя и процесора монтажът изглежда по този начин. Отгоре има капак и багажникът е напълно функционален.
За да се осигури достатъчно добра вентилация, монтирах 2х13см. вентилатора. Единият вкарва свеж въздух, а другият изтегля топлия.
Монтаж на усилвателя и процесора
Заводските говорители имат пластмасов фланец, който ги отделя на разстояние от ламарината, за да не опират в стъклото.
Трябваше да направя нови фланци. За целта използвах няколко слоя шперплат.
За да съм сигурен, че нещо няма да се раздрънка, ги монтирах с метрични болтове.
Изработване на нов фланец
Фланец с метрични болтове
Нещо елементарно е поставянето на кабелни обувки. Като цяло съм против тях, защото след време създават известни проблеми, когато корозират. В случая обаче използвам такива, за да може говорителите да са лесни за демонтиране и да не се повреждат терминалите им.
Свързване на кабелите към говорителя чрез кабелни обувки
Монтиран говорител
За да се вдигне височината на звуковата сцена, бе необходимо да се преместят високите над таблото. Затова преправих страничните пластмаси. Направената отливка закрепих с болтове това се вижда на дясната снимка.
Отливки за гредички
Отливка за гредичка - близък план
Поставих кабелни обувки и на мидбасовете в предните врати.

След монтажа високата изглежда така.

Кабелни обувки на високата
Монтаж висока странична колонка
Направих тази снимка през втория ден на състезанието. На нея ясно се виждат двете странични отливки на гредите, плеъра с чекмеджето и черния пиано лак.
Завършено табло на Хюндай Санта Фе с отливки на гредите и пиано лак
Друго много важно нещо бяха решетките за високоговорителите, те не са изискване само от правилника. Всички знаем какво става с мембраната, когато някой я ритне с крак, докато се качва. Може би не всеки знае, че когато има решетка, тя частично спира звука и променя звуковите качества на говорителя. Затова направих решетки, които да не спират звука, но в същото време да са коректни според правилника за оценяване.
Говорител с решетка
Една малко по-далечна снимка на цялата врата показва не само къде се намира говорителят, но и пиано лака върху лайсната.
Завършена отливка на врата с монтирани говорител и решетка
С не малко усилия и сериозна конкуренция в Advance 5 channels автомобилът, неговият собственик и аудио системата взеха 1 място.
Монтаж на усилватели в багажник
Назад към съдържанието